Brainspotting

Heb je last van angst, paniek of emoties zoals verdriet of woede? Voel je regelmatig lichamelijke pijn die je niet kan verklaren of heb je ooit iets meegemaakt dat je nog altijd beïnvloedt in het dagelijkse leven? Deze methodiek richt zich op de verwerking en het loslaten van traumatische gebeurtenissen, emotionele en lichamelijke pijnen en blokkades. 

Hoe werkt een Brainspot? Een Brainspot komt overeen met een oogpositie die verbonden is aan de emotionele activatie van een traumatisch- of gevoelsmatig beladen thema in het brein.
Als iemand over iets praat, kijkt hij of zij naar een bepaald punt. Als die blik (oogpositie) op dat punt vastgehouden wordt, raken relevante gebieden in de hersenen gestimuleerd.
Onverwerkte informatie (bv. bij trauma) wordt in de hersenen én in het lichaam opgeslagen in de vorm van “informatiecapsules”. Deze informatiecapsules kunnen bereikt worden via oogposities.
Door het vasthouden van een oogpositie bereiken we het dieper liggende brein (limbisch systeem) waar het zelfregulerend vermogen overneemt. Dit zet een diepgaand integrerend en helend proces in de hersenen in werking.

De voordelen van Brainspotting:

Laagdrempelig en voor alle leeftijden geschikt, ook voor zeer jonge kinderen
Brainspotting begint waar de meeste gesprekstherapieën eindigen
Geen noodzaak om over de problemen te praten
Diep bereik in de bewuste en onderbewuste gebieden van de hersenen
Inzetbaar op een breed scala van aandoeningen zowel psychisch als lichamelijk
Blijvend en diepgaand resultaat
Combineerbaar met verschillende andere methodieken 

 

Instagram